Всяка втора дама над 50 години страда от „изпускане“ на урина

25% от младите жени на възраст от 14 до 21 години страдат от неволно изпускане на урината. Проблемът, познат в медицината като инконтиненция, засяга между 44% и 57% от дамите на средна възраст и в менопауза (40-60 години), както и 75% от жените над 75 години, сочи изследване на Американския колеж на терапевтите (ACP). Лекарите отвъд океана твърдят, че действителните цифри са по-високи, поради факта, че повечето жени не говорят за този деликатен проблем. Иновативната моно слинг пластика е едно от модерните и ефектовни решения на този проблем, за които все още не се знае достатъчно. Уролозите на клиника „Медикус Алфа“ са сред малкото специалисти, които прилагат този миниинвазивен и безкръвен метод. Практиката е въведена в клиниката от д-р Рангел Старев, който се обучава при един от водещите европейски уролози в тази сфера – проф. Парадизи.

Инконтиненцията при жените традиционно се лекува с класическа отворена операция с пълна упойка, при която се правят различни видове корекции, свързани с уретрата и шийката на мехура. Следоперативният период е доста дълъг – 10-15 дни пациентката трябва да лежи. Най-големият недостатък обаче е, че с отворена операция проблемът с инконтиненцията се решава само в 50 процента от случаите, докато при миниинвазивния моно слинг метод успеваемостта е над 95 процента. Ефективното и бързо лечение е безкръвна интервенция, при която се поставя полипропиленова слинг протеза, действаща като изкуствен сфинктер. Операцията може да се извърши и с локална упойка. Лечебният ефект е траен, като пълна континенция има при 80% от жените още първия месец и 95% след втория месец. Подобна безкръвна оперативна намеса се прилага и при изпускане на урина, съчетано с пролапс (пропадане) на влагалището, с тази разлика, че се поставя друг, отново иновативен тип коригираща система за пролапс на тазовото дъно.

Обикновено това състояние се свързва с раждане, отпускане на мускулатурата на тазовото дъно, която контролира уринирането, при рязко отслабнали или напълнели дами, както и при жените в предклимакс, с отстранена матка или страдащи от запек.
В зависимост от типа на инконтиненцията, преди да се стигне до оперативно лечение, може да се опита проблемът да се коригира с медикаменти и упражнения на тазовото дъно, известни като „Кегелови упражнения.“