Лечение на алкохолна зависимост

В лечението на алкохолна зависимост екипът на клиника „Медикус Алфа“ – Пловдив се опира на световен стандарт и протокол за терапия, включващ мултисциплинарна грижа за пациента и комплексен подход към всички психически и физиологични аспекти на страданието му. Този модел дава  по-голяма сигурност и гарантира значително по-висока ефективност на резултатите. Осигурената от първия ден на детоксикиращата програма психиатрична грижа подобрява шансовете на нашите пациенти за успешен старт на излекуването на проблема. За всеки пациент се грижи широк екип от специалисти, които са готови във всеки етап да предприемат мерки за овладяване и лечение на  соматичните усложнения на алкохолната зависимост.
Клиника „Медикус Алфа“ осигурява пълна конфиденциалност на своите пациенти. Те се настаняват в самостоятелна стая с всички битови удобства, като при желание на пациента при него може да остане и придружител.
Лечението може да започне по всяко време, включително в почивни и празнични дни, при наличие на свободни места.
Етапи на лечение на алкохолната зависимост
Терапията протича в три етапа.
Първият етап трябва да се проведе в болничен стационар, тъй като понякога  протича с тежка симптоматика, и може да се стигне до сериозни усложнения, ако пациентът не получи нужните медицински грижи. Това е етапът на така наречения детокс. Той продължава от 3 до 5 дни в зависимост от индивидуалните нужди на пациента. В този период усилията са насочени към преодоляване на симптомите на физическа зависимост към алкохола – възстановяване на водно-солевия баланс, компенсиране на биохимични и витаминни дефицити, лечение на мозъчния оток, тремора и безсънието, овладяване на риска от епилептична или хипертонична криза, медикаментозна терапия за черния дроб, който най-често е доста увреден.
Вторият етап на лечението е значително по-ангажиращ за пациента. Той продължава шест месеца и е свързан с работа върху психическата зависимост. В този период пациентът приема медикаменти, които блокират рецепторите за алкохол в мозъка, намаляват желанието за пиене и подобряват комфорта, а с това – и качеството на живот. При необходимост се изписват също антидепресанти и/или медикаменти за съпътстващи соматични страдания и усложнения. В зависимост от нуждите на пациента в този период се препоръчват срещи със специалист по 1 до 4 пъти месечно. Когато пациентите не са от Пловдив, клиника „Медикус Алфа“ има грижата да се свърже с избрания от пациента терапевт в неговото населено място, и да му предостави цялата необходима информация по случая.
Третият етап продължава до края на втората година. В този период е препоръчително пациентът да спазва пълно въздържание от консумация на алкохол. След успешното му приключване, по преценка на терапевта и с неговата подкрепа може да се премине към така наречената „контролирана консумация“. Съвременните изследвания сочат, че при много хора, страдащи от алкохолна зависимост, този тип контрол над проблема дава по-добри резултати от пълното въздържание.
Проблемът „алкохолна зависимост“
В България не се води статистика за разпространението на проблема „алкохолна зависимост“ и неговото лечение. Международни данни обаче сочат, че едва 10% от засегнатите в Европа например получават лечение. Около 90% от населението употребява алкохол, но за една малка част от тези хора той може да се превърне в тежко заболяване. В най-голям риск са около 5% от хората, които са генетично предразположени да развият зависимост. Жените развиват усложнения много по-бързо, сред тях има и по-висока смъртност, основно във възрастта между 45 и 50 г. При мъжете както усложненията на заболяването, така и смъртността настъпват значително по-късно.
Модерните терапевтични подходи, които екипът на клиника „Медикус Алфа“ познава и прилага успешно, предлагат индивидуален подход към нуждите и възможностите на всеки пациент. Целта на терапията се определя според готовността на пациента да промени навиците си и може да варира от пълен отказ от консумация на алкохол, до оптимално намаляване на употребата.
Условия 
Програмата за болнично лечение на алкохолна зависимост представлява комплекс от диагностично-лечебни процедури с продължителност от 3 до 5 дни и включва:
– клинична диагностика, ЕКГ, ехографска и лабораторна диагностика;
– венозни вливания и медикаменти , включително интензивна терапия, ако пациентът разгърне изявена абстиненция и/или делир;
– психологична и психотерапевтична диагностика и терапия;
Цената на лечението е индивидуална за всеки пациент, свързана с нуждите и състоянието му, като базовата е:
– 115лв/леглоден в самостоятелна стая – включва лекарско наблюдение и сестринско обгрижване, манипулации, питателна храна
– 185лв/леглоден – при необходимост от интензивни грижи и денонощно персонално наблюдение, както е при алкохолен делир.
Изследвания и специализирани консултации, медикаменти и консумативи се заплащат.
Ориентировъчна комплексна цена за 3-5 дни: 2000 – 2500 лв.