Профилактиката след инфекция е ключова за успешното възстановяване на белите дробове

Лошото е, че заради страха от вируса хората отлагат до последния възможен момент посещението при специалист

Пандемията от COVID-19 повлия значително на достъпа и качеството на лечение при някои социалнозначими заболявания. Страхът от заразяване с вируса принуди българите да отлагат посещението при лекар заради пандемията и така само за две години превърна много хронични заболявания в спешни състояния, изискващи незабавна медицинска намеса. А пациентите с различни оплаквания започнаха да се самолекуват или консултират с медиците по телефона, което невинаги може да замести прегледа в лекарския кабинет.

„Диспансеризираните пациенти с хронични белодробни заболявания пропускаха регулярните си прегледи и изследвания, някои дори прекъснаха поддържаща терапия. Това неминуемо доведе до влошаване на белодробната функция и декомпенсация“, коментира д-р Димитрина Стоянова, която е един от младите пулмолози в Пловдив и работи в клиника „Медикус Алфа“.

Навременната профилактика обаче е изключително важна, защото хваща заболяванията навреме и така се избягват редица усложнения като дълбоки венозни тромбози и причинените от тях белодробни емболии например. Белодробните емболии се нареждат на четвърто място като причина за смърт след инфаркта, инсулта и туморните заболявания. Те се причиняват от венозни тромбози – когато съсирекът е нестабилен, не е фиксиран напълно за съдовата стена и може да се откъсне и да отиде в артериите на белия дроб. При запушване на малък клон се прекъсва кръвоснабдяването на част от белия дроб, развива се белодробен инфаркт, белодробна и сърдечна недостатъчност.

„За проблеми с белите дробове може да ни насочат симптоми като кашлица, отделяне на храчки, фебрилитет, свирене в гърдите, задух при физически усилия и на пристъпи  болки в гърдите при дишане“, обяснява д-р Димитрина Стоянова и съветва при поява на симптоми хората първо да се консултират с джипито си, а след това и със специалист. Преболедувалите COVID-19 трябва да бъдат още по-бдителни за появата на такива оплаквания от останалите. Причината е, че инфекцията засяга целия организъм, като водещи в клиничната картина са симптомите от горни и долни дихателни пътища.

Практиката на д-р Димитрина Стоянова в „Медикус Алфа“ показва, че 2/3 от заразените с коронавирус имат оплаквания, свързани с белия дроб. Не са редки и случаите на фибрози и сраствания. Според нея в тези случаи неиндивидуализираните готови схеми на лечение не са подходящи, затова при появата на притеснителни симптоми веднага трябва да потърсят пулмолог.  Симптомите, които алармират за проблемите, не са само традиционните – продължителна остатъчна кашлица и бодежи в гръдния кош, но и отпадналост, неработоспособност, сънливост и тревожност.

„Много често пациентите, идвайки при мен, казват: „Не съм болен, но не съм като преди“ или „Боледуването уж беше леко, а после не мога да се оправя месеци наред. По мои наблюдения периодът на възстановяване е от един до осем месеца, но съм имала случаи на оплаквания и след повече от година от инфекцията“, казва д-р Стоянова и добавя, че се наблюдават сериозни дълготрайни изменения след двустранните и тежки ковид пневмонии. По думите <210>, медикаментите не могат да решат изцяло проблема, ако пациентите не се хранят здравословно, не правят дихателна гимнастика, разходки в гористи местности и не избягват вредни навици като тютюнопушене и алкохол.

Упражнение за дълбоко дишане:  Легнете по корем и подпрете глава на ръцете си. Затворете уста и поставете езика на небцето. Вдишайте дълбоко въздух през носа в стомаха. Опитайте да се съсредоточите над натиска на стомаха върху матрака. Бавно издишайте през носа. Повтаряйте в продължение на една минута.