Лазерната операция на простатата щади организма

Пациентът се възстановява за ден след интервенцията без рискове за половата мощ и нежелани странични ефекти

Доброкачественото увеличение на простатната жлеза е най-честото мъжко страдание в зряла възраст – засяга над 50% от мъжете между 60 и 70 години. Съвременната медицина дава широки възможности за лечение на този проблем, като един от модерните подходи е лазерно отстраняване на увеличената простатна тъкан.

Специалистите в клиника „Медикус Алфа“ вече имат огромен опит в безкръвните операции на доброкачествени заболявания на простатата с най-новата лазерна медицинска технология – Тулиум (червен) лазер. Апаратурата е от най-ново поколение и притежава уникалната способност да изпарява простатната тъкан. Този процес се нарича вапоризация. Това е най-безопасната и безвредна технология за операция на простатна жлеза, тъй като прониква само до 0.2 мм. в околните здрави тъкани, при 0.8 мм за зеления лазер, и практически не може да ги увреди. Единствено противопоказание за прилагането на червен лазер е много голям обем на жлезата. В такива случаи обаче, на пациентите се предлагат други подходи – например жлезата да се отстрани на няколко пъти или да се извърши прецизна енуклеация (изрязване) на един етап.

Какво представлява процедурата?

Процедурата се състои във въвеждане на лазерна сонда през уретрата, след което лазерните лъчи изгарят и изпаряват разрасналата се простатна тъкан. При тази операция е сведен до нула рискът от усложнения, като инконтиненция (незадържане на урината) и полова немощ, настъпващи след класическата трансуретрална резекция. Той е изключително подходящ при хора с по-висок анестезиологичен риск, със сърдечни или други хронични заболявания, пациенти на терапия с антикоагуланти, които не могат да се подложат на традиционните оперативни методи.

Предимства:

* сведена почти до нула загуба на кръв;
* минимизиране на страничните нежелани реакции от интервенцията;
* възстановяването се случва в рамките на едно денонощие и това позволява бързо връщане към нормалния ритъм на живот.

Показания:

* при тумор на пикочния мехур;
* при стеноза на уретрата
* при камъни в пикочен мехур и уретерите
* при кондиломи и др.