Естетична хирургия в “Медикус Алфа” – стандарт за качество и безопасност

Хирургичното увеличаване на бюста е най-популярната пластична операция в световен мащаб. Проучване на Международната организация на пластичните хирурзи от 2016г. в 30 държави сочи, че увеличаването на бюста заема около 15% от всички разкрасителни хирургични процедури. На второ място, само с процент по-малко, са липосукциите. Най-често на оперативната естетика разчитат в САЩ, Бразилия и Южна Кореа, като около 15% от всички пациенти са мъже.
В България точна статистика не се води, но опитът на клиника „Медикус Алфа“ показва, че в интересите си българските пациенти не се различават от останалите. Нашите специалисти напомнят, че макар и естетична, всяка операция изисква висок професионализъм на медицинския екип, за да бъде постигнат най-добрия резултат и да бъдат минимизирани всички здравни рискове.
Д-р Господин Желев е с 30 годишен професионален опит – един от първите специалисти по пластична хирургия у нас. Освен в клиника “Медикус Алфа”, работи дълги години в клиника по изгаряния в Пловдив. Има специалност по „Обща хирургия“ и „Пластично-възстановителна и естетична хирургия“. Член е на Българското научно дружество по изгаряния и пластична хирургия, на Българската асоциация по пластична, реконструктивна и естетична хирургия и на международни професионални организации.

Откога се занимавате с пластична хирургия?
Започнах в клиника по изгаряния през 1987г като млад лекар. Скоро след това специализирах в София. Паралелно взех две специалности – обща хирургия и пластична, реконструктиевна и естетична хирургия. Oт 1993г. работя активно пластична хирургия.

Кои са най-честите операции, които извършвате?
Една от най-честите корекции е тази на бюста. Намесата на пластичния хирург понякога е необходима по чисто медицински причини, които са довели до сериозни естетически проблеми – хипопластична млечна жлеза, туберозен бюст, вродени тежки асиметрии в размера и формата на двете гърди и др. Чести са и операциите за намаляване или повдигане на големи, тежки и провиснали бюстове, които освен естетичните недостатъци, водят и до изкривявания и хронични болки в гръбначния стълб на жените, възпаления и мацерация на кожата и др. В последните години все по-търсени стават и липосукциите, корекциите на коремна стена, лице, нос, клепачи, уши, пластика на полови органи. Интересна тенденция е, че вече не е такова изключение сред желаещите да подобрят външния си вид по хирургичен път да има и мъже.

Не е ли голяма разликата между това да се лекуват изгаряния и да се увеличава бюст, например?
Така е. Но това е част от работата ми.
Корекциите на бюста в днешно време са най-популярните хирургични естетически корекции. В първите години си познавах пациентките по гласа – още като се обадят по телефона. Вече не мога, станаха хиляди. В началото на 90-те тази операция все още беше екзотика. Тогава се налагаше ние да осигуряваме на пациентките специалното бельо, което трябва да носят след увеличаване на бюста или пък след липосукция. Говоря за 96-97г. Защото една такава интервенция налага специални грижи в продължение на месеци – сутиенът трябва да има подсилена лента под бюста, удобна чашка, регулируеми презрамки и закопчаване, за да ляга точно и максимално да предпазва оперираните тъкани.

Как се преценява най-подходящият размер за увеличаване на бюста на  конкретна пациентка?
Важен е балансът между това, което жената си представя, и това, което наистина е възможно и ще бъде безопасно и естетично при нейната анатомия. Понякога идват пациентки и казват „Искам бюстът ми да е като на тази актриса“, например. Това, обаче, невинаги е възможно, каквито и корекции да нанесе хирургът. Аз измервам гърдите, гръдния кош, правя изчисления, но те не говорят нищо на пациентката. За да й покажа максимално реалистично как ще изглежда след операцията, при планирането се ползват силиконови приставки, наречени оразмерители. Те се поставят в сутиена, облича се ластична блуза, за да очертае формите, и да може жената да прецени как реално ще се промени визията й при всеки един размер и форма на избрания имплант.

Не ползвате ли компютърни модели?
Те не са реалистични и провокират у пациентката очаквания, които не са свързани със спецификите на нейното тяло. Освен това имплантите могат да бъдат с един и същ размер, но с различна форма. От нея зависи колко висок ще е бюстът или колко издаден напред. Това са особености, които трябва да се съобразят спрямо жената – дали е висока или ниска, има ли изразена талия, има ли изразен ханш… Целта е да се създаде максимално красив и хармоничен резултат, а това не може да се измери в сантиметри или грамове.

А безопасно ли е?
Силиконовите импланти за увеличаване на бюста се използват повече от четиридесет години и по световни статистически изследвания, заболяванията на гърдата при протезирани и непротезирани пациентки е една и съща, включително от рак на гърдата. В „Медикус Алфа“ се ползват импланти на един от водещите световни производители, и гаранция за качеството им са хилядите удовлетворени жени по целия свят. Освен това клиничният протокол за сигурност при нас изисква преди да се подложи на операция, пациентката да премине пълен  предоперативен преглед и лабораторни изследвания, включително ехомамография на млечна жлеза с възможно най-високата резолюция на апарата. В крайна сметка на първо място е здравето.

Случвало ли Ви се е да отказвате на пациентки?
Разбира се, макар че най-често успявам да ги убедя, след като им обясня внимателно аргументите си. Случвало се е да идват момичета, които са съвсем слабички, но искат огромен бюст. Имал съм жени и мъже в зряла възраст, също с нереалистични и неизпълними желания и очаквания. Непрофесионално би било да им угодя, без да се съобразя със стандартите за качество и безопасност в моята работа. Има естетични и професионални граници, които не бива да се прекрачват.