Програма за редукция на тегло

През 1997 г., Световната здравна организация за първи път алармира остро за сериозните здравни вреди от наднорменото тегло, като обяви затлъстяването за най-значимия проблем на човешкото здраве. Затлъстяването е основен компонент на метаболитния синдром, който от своя страна повишава двукратно сърдечносъдовия риск, и многократно риска от развитие на диабет тип 2. Тези основни изводи доказват, че поддържането на здравословно тегло далеч не е само от естетическо значение, а преди всичко важен фактор за добро здраве. Често обаче свалянето на излишните килограми е предизвикателство, което изисква компетентните усилия на специалисти и пациенти.

Програмата за редукция на телесно тегло на клиника „Медикус Алфа“ е създадена специално за хората, които се затрудняват в овладяването на килограмите. Нейната цел е да установи причините за наднорменото тегло и да предложи на конкретния пациент решения, съобразени с неговите индивидуални здравни потребности.
В световен мащаб наднорменото тегло и затлъстяването се превръщат в сериозен здравен и социален проблем, особено в развитите страни. По данни на НСИ близо 40% от българите над 18 години са с наднормено тегло, още около 15 на сто страдат от затлъстяване. В голяма част от случаите „виновник“ за излишните килограми е заседналият начин на живот и неправилното хранене, които води съвременния човек. Нерядко обаче тези фактори на средата са допълнени от недиагностициран здравен проблем, който пречи на пациента да се справи с наднорменото тегло.
Програмата за редукция на теглото, разработена от специалистите на „Медикус Алфа“ предлага комплексен диагностичен подход към проблемите на пациентите ни. Тя включва пълна клинична диагностика и определяне на терапевтичен режим, съобразен с общото здравословно състояние на пациента. Когато физиологичните функции, свързани с теглото, не са нарушени, редукцията му може да се постигне с подходящ индивидуален диетичен и двигателен режим. В случаите, в които има диагностициран здравословен проблем обаче, излекуването му е във фокуса на терапията.
Свалянето на тегло често е стресиращо преживяване за пациентите, тъй като то е свързано с цялостна трансформация на техните навици и начин на живот. Особено сложен е този проблем в случаите, когато наднорменото тегло е генетично обусловено или свързано със здравословен проблем, който не може лесно да бъде отстранен.

За да бъде Програмата максимално полезна за пациентите, клиника „Медикус Алфа“ предлага:
–    Клиничен преглед от ендокринолог;
–    Пълен набор изследвания на метаболитния статус, общи кръвни изследвания, бъбречна и чернодробна функция, мастен статус, хормонален баланс;
–    Пълен анализ на телесните показатели с професионален апарат TANITA;
–    Комплексна медицинска оценка на резултатите от изследванията;
–    Терапия за лечение на здравословния проблем, ако се установи такъв;
–    Индивидуална програма за хранителен и двигателен режим.

Какво представлява технологията TANITA?
@TANITA е специализиран софтуер за анализ на състава на тъканите в тялото. Външният вид далеч не дава достатъчна информация за това дали теглото е здравословно. Отговорът на този въпрос се крие в баланса на различните компоненти в организма, които са различни според пол, възраст, навици.
При измерване на апарата TANITA пациентът стъпва върху специална платформа, която е снабдена с електроди. През тялото преминава съвсем слаб електрически заряд, който е напълно безопасен за повечето пациенти. Изключение правят тези с електроимпланти, например пейсмейкър.
Софтуерът отчита съпротивлението (биоимпеданса) между различните тъкани в тялото, и по специален алгоритъм дава данни за съотношението между мастни тъкани, вода, мускулна маса. Показателите, които апаратът отчита, са:
•    Тегло
•    Телесна мазнина в %
•    Обща телесна вода в %
•    Мускулна маса
•    Физически рейтинг
•    Костна минерална маса
•    Основна метаболична възраст
•    Метаболична възраст
•    Индекс на телесната маса
•    Висцерална мастна тъкан
•    5 сегментово отчитане на мазнините
•    5 сегментово отчитане на мускулите.
Привеждането на тези покзатели в нормални стойности и съотношения е ключово за успешното и здравословно отслабване. От изключително значение е резултатът да бъде разчетен компетентно, и инкорпориран в цялостна визия за подобряване на здравето на пациента, а с него  – и на външния му вид.