Операции за корекция на нос

Ринопластика
Ринопластиката е техническо име, дадено на реконструктивната носова хирургия. Най-често нейната цел е да подобри вида на лицето. Нерядко обаче ринопластиката има терапевтични функции – например когато чрез нея се лекуват наранявания на носа или проблеми при дишането. Някои хора прибягват към ринопластика, за да подмладят своите носове, тъй като като всеки друг орган, и този се променя с времето заради частично абсорбирана мастна тъкан или изтъняла и отпусната кожа.
Какво може да се направи , за да се подобри формата на носа?
Този вид операции се извършват често. Формата и големината на носа могат да се променят чрез частично или пълно премахване, преместване или прибавяне на някой от елементите, изграждащи носа – хрущяли, кости, мастна тъкан, кожа.
До каква степен подобрение може да се стигне?
В „Медикус Алфа“ изповядваме философията на оптималния, а не максималния резултат. Подобрение винаги е възможно, но не е добре да се залита в крайности. Нашият екип може да ви предложи най-добрия вариант за вашите анатомични особености. Няма такова нещо като идеален нос, и драстичните промени не се препоръчват. Изключително успешно обаче се коригират гърбици, разширени ноздри, провиснал връх на носа, изкривяване на гърба на носа или носната преграда и други.
Освен смален, носът може да бъде и увеличен, или реконструиран по нов начин чрез вмъкването на хрущял, кост или имплант. Важното е носът да хармонизира с останалата част от лицето, да изглежда естествено и да не създава проблеми при дишане.
Какво представлява самата операция?
След като уточните с хирурга точно какво е вашето желание за промяна, той ще ви предложи най-правилното естетично решение. Тогава ще ви каже как ще бъде извършена операцията, времето, нужно за възстановяване и ще ви обясни в детайли възможните усложнения. Ще бъдат направени рентгенови и фотоснимки, които се използват при дискусията, необходимите лабораторни изследвания, ще се уточни и видът на анестезията.
Операцията може да бъде извършена по закрит или открит способ. При закрития способ разрезът се извършва вътре в ноздрите. Няма видим белег, затова се използва най-често. Операцията по открит способ е по-голяма като хирургична интервенция, включва отварянето на носа чрез разрез на преградката, която отделя ноздрите. Остава малък белег, който е невидим при обичайно положение на главата. Когато носът е тесен и ноздрите са по-малки, също има вероятност да се наложат нищожни белези, скрити в гънките, където ноздрите се свързват с бузите.
Самата операция обикновено продължава час-два. Извършва се под обща анестезия. Необходимо е пациентът да остане под лекарско наблюдение следващите 24 часа. Най-съществения дискомфорт идва от затрудненото дишане през носа, поради наличието на тампонираща превръзка за едно денонощие.
Как протича следоперативният период?
Ако пациентът не е добре подготвен, може да се стресира от вида си при събуждане от операция. В „Медикус Алфа“ се стараем да ви информираме детайлно за всички етапи на процеса, за да вземето своето решение максимално добре информирани. В първите часове и дни на възстановителния период няма да можете да се хвалите с резултатите от промяната си – ще трябва да изчакате малко, докато отмине краткосрочното възстановяване. Специална превръзка около носа ще държи фрактурираните кости на новото им място. Един от ефективните начини за намаляване на следоперативния оток на лицето е с торбички с лед. Ако има външни шевове, конците ще бъдат махнати след четвъртия ден, а специалната шинираща превръзка – на десетия ден. Обикновено следите от операцията изчезват бързо, но дискретен оток е възможно да се задържи по-дълго време.
Има ли рискове?
Никоя хирургична интервенция не е 100% безрискова. Средно при един от двадесет оперирани се налага допълнително коригиране. Това се извършва под местна анестезия и обикновено се постига целения резултат, но е възможно около една година след първата операция. Други усложнения са необичайни и изключително редки. При пациенти с много тънка кожа на гърба на носа е възможно да се опипват по-продължително време малки неравности, които в последствие изчезват. Възможни са също променената чувствителност и дискретен оток в същата област. Може да ви бъдат назначени и масажни кремове, капки за нос, краткотрайна антибиотична профилактика, витамини и др.
На каква възраст е възможна ринопластиката?
Препоръчваме да не се подхожда към подобна операция с лека ръка, особено преди носът да е завършил пълния си растеж в пубертета. Има изключения, които имат медицински индикации. Това са например наличието на деформация, която затруднява дишането или пък води до тежка депресия в ученическа възраст.