Ранна Велскоп-диагностика на рак

През 2014г. екипът от дентални лекари и специалисти по лицево-челюстна хирургия на „Медикус Алфа“ първи у нас внедри Велскоп-диагностика – иновативна технология за откриване на изменения в тъканите на устата, преди  те да бъдат забелязани с просто око и преди да са довели до оплаквания у пациента.
Какво е Велскоп (флуоресцентна) диагностика?
Методът е неинвазивен и напълно безболезнен, носител на наградата на Световната здравна организация за иновации. Извършва се с Велскоп – високоспециализиран апарат, излъчващ светлина със специфична дължина на вълната. Тя стимулира естествената флуоресценция на тъканите в устата, която е различна при здрава и увредена тъкан. Това спомага за откриването  различни устни лигавични нарушения. Сред най-важните й функции е възможността ракът на устната кухина да се открие в съвсем начален стадий, преди да има клинична изява. За 2 години по програмата за ранна диагностика на рака на устната кухина са прегледани 582 пациента. От тях 64 са пожелали профилактичен преглед без да са имали конкретни оплаквания. Останалите са потърсили консултация заради вече съществуваща симптоматика. Прегледите се извършват по протокол, изработен от специалистите на клиника „Медикус Алфа“, който включва подробна анамнеза, прецизен екстра- и интраорален преглед и апаратно изследване с Велскоп – флуоресцентна диагностика. След анализ на резултатите се преценява необходимостта от допълнителни изследвания и биопсия. Резултатите от досегашната кампания показват възпалителни процеси в 2/3 от случаите. Най–голям е процентът на глоситите/(възпаление на езика). Открити са 42 случая на лихен планус, 4 от които в по–неблагоприятната ерозивна форма. На 14 от пациентите е направена лазерна аблация. 15 са случаите с доказана левкоплакия. От тях 10 са отстранени оперативно.
Лихен планус и левкоплакията са предтуморни заболявания и ранното им откриване и адекватно повлияване реално предотвратява развитието на рак. Установени са и 5 случая с карцином на езика в напреднал стадий.
Рисковите фактори за това заболяване са тютюнопушене и употреба на тютюневи изделия; честата или прекомерна употреба на алкохол; злоупотреба с наркотични субстанции и психо-активни вещества (марихуана, кокаин, метамфетамини); пиърсинг; патогалванизъм; компрометирана имунна система; минала анамнеза за рак на други части на тялото. Риск съществува също за работещите във вредна производствена среда – металургия, химични производства, висока степен на запрашеност, работа на открито, работа в среда с радиоактивни източници, духачи при стъклопроизводство и др. Такива фактори могат да бъдат вредни навици( невротично гризане на лигавиците на устните и бузите, задържане на чужди тела в устната кухина); нелекувани зъбни заболявания; злоупотреба с пикантни храни. Нови изследвания потвърждават, че към рисковите фактори за РУК се включва и човешки папилома вирус (HPV)16 щам.

Рак  на устата – колко малко знаем за него
Проучванията показват, че ракът на устната кухина (РУК) е шестият най-често срещан вид рак. Ежегодно се регистрират около 700 000 случаи  в целия свят – около 900 в България. Последните данни показват, че 25% от пациентите с новооткрит рак на устната кухина не се вписват в профила на тези с висок риск. Най-голямо е нарастването на тези нови пациенти под 40 годишна възраст. Открит в ранен етап (още докато е локализиран), процентът на петгодишната преживяемост при пациенти с рак на устата е около 83%-90%. В повечето случаи обаче диагнозата се поставя в по-късни етапи, когато вече се е разпростанил в регионалните лимфни възли, когато процентът на преживяемост е около 42%, или е метастазирал в други органи, когато спада до 17%.
По света този вид рак убива по един човек на всеки час, а много от тези, които оцеляват, са принудени да се справят с дълго, болезнено и често обезобразяващо лечение. Имат промени в говора, дъвченето, преглъщането, лицевата естетика – което се отразява на социалния живот и на самочувствието им.
Ракът на устата е една от малкото локации, чиито процент на оцеляване не се е подобрил през последните 50 години. Това се дължи главно на факта, че през това време не са се променили начините за откриване и наблюдение на това заболяване.


Едно сравнение:
Въпреки че броят на разболяващите се и на загиващите от рак на устата е два пъти по-голям от този на пациентките с рак на маточната шийка например, знанията за рака на маточната шийка са значително повече. Голяма част от жените знаят, че ежегодното изследване на цервикален секрет (цитонмазка) може да спаси живота им. Малко обаче са хората, които знаят, че не по-малко важен е профилактичният преглед за рак на устата. „Медикус Алфа“ е единственият център, където, благодарение на внедрената Велскоп – диагностика, тази профилактика може да бъде достатъчно ефективна и в най-ранните етапи на развитие на заболяванията на устната лигавица.