Лазерно разбиване на камъни

Лазерно разбиване на камъни в уретера, пикочен мехур и бъбреци
Първият в Южна България Холмиум (пулсов) лазер за разбиване на камъни в пикочния мехур и уретера работи шеста година в клиника „Медикус Алфа“ и е един от първите в България. Само през миналата година през лазерни процедури в клиника „Медикус Алфа“ са преминали над 250 пациенти. Пулсовият лазер има различни режими на честотата и силата на въздействие върху камъка. Поради тази причина при терапия с него силно намалява рискът т.нар. асансьорни /подвижни/ камъни в уретера да се изкачат нагоре и да се върнат обратно в бъбрека. Този риск съществува при стандартния метод за разбиване на камъни с постоянна сила на хидравликата. Благодарение на различните режими като честота и сила практически няма камък, който да не може да бъде разбит, без значение от неговата локация и химичен състав.
Лазерът действа и антисептично. Когато камъните са стояли дълго време в пикочната система, разбиването им чрез хидравличен метод води във висок процент от случаите до инфекции. Статистически рискът от обостряне на инфекцията след разбиване с Холмиум лазер е нищожен в сравнение с другите методи.
Холмиум лазер разбива камъните в 100 процента от случаите. Интервенцията е безкръвна, безболезнена, с бързо възстановяване и еднодневен болничен престой. Опитът на клиника „Медикус алфа“ показа, че тази методика многократно подобрява резултатите от лечението и намалява риска от усложнения.
Холмиум лазер намира приложение също при миниинвазивни операции – отстраняване на тумори на пикочния мехур, стеснения на уретрата, премахване на кондиломи.