Контуиране на тялото, липосукция

Липосукцията представлява премахване на мастна тъкан чрез изсмукването ѝ. Това е много добър метод за корекция на упорити мастни натрупвания, които не се повлияват от диети и физически упражнения. Липосукцията е често срещана операция в целия свят. Например в САЩ през 2002 година са извършени 300 000 липосукции. Въпреки че най-добри резултати се постигат при млади жени с еластична кожа, пациенти на средна възраст също се радват на значително подобрение.
На кои части от тялото може да се приложи?
Операцията е най-успешна при третиране на външната част на бедрата /т.н. „бричове“/, и около коленете, долната част на подбедриците, корема. При специални показания може да се извърши и на определени области от лицето – под брадичката като част от фейслифтинг; на гърдите – като част от операция за намаляване на бюста; на долната част на корема – като част от операцията за корекция на провиснал корем. В зони като горната част на ръцете, хълбочената област, горната коремна половина, вътрешната част на бедрата, прасците процедурата има ограничен ефект и затова извършването й трябва внимателно да се прецени и планира в диалог между пациента и пластичния хирург. Има зони, в които липосукцията е строго непрепоръчителна – такива са седалището, предната част на бедрата и др.
Може ли липосукцията да се справи с целулита?
Класическата липосукция премахва мастна тъкан от по долните отдели на подкожието, а не тези които се засягат от целулита. За повлияване на така наречената „портокалова кожа“ се налага премахването на мастна тъкан от повърхностния слой чрез специални канюли. Това е възможен, но по-слабо ефективен и значително по-рисков подход.  Когато се комбинира с инжектиране на собствена мастна тъкан лечението се нарича липоскулптура.
Как се извършва липосукцията?
Преди операцията местата за обработка се маркират и планират от хирурга. След това пациентката се въвежда в анестезия. Мастната тъкан се премахва чрез изсмукването по „сух“ или „мокър“ метод, като избраното място се инжектира със специална лекарствена смес в обем , колкото ще бъде отстранен. След това чрез минимален разрез на кожата – 3-5мм. на подходящо място хирурга въвежда съответната канюла/тънка трабичка с отвори на върха/ в подкожието и чрез преместването и в различни посоки „обхожда“ съответната зона. Същото се повтаря и от другата страна. След операцията се поставят дренове за едно денонощие и раничките се зашиват. Обработените зони се превързват с еластична превръзка, върху която се облича еластично бельо. То се носи, за да предотврати събирането на течности под кожата и да завърши процеса на оформяне на новия контур. Болничният престой обикновено е едно денонощие. След процедурата може да се появи лек дискомфорт, но не трябва да има болка. Препоръчва се разширяване на двигателния режим още след втория ден. Еластичното бельо се носи до завършване на процеса по склуптуриране на тялото, което отнема 3-5 седмици.
Има ли рискове?
При правилно подбрани зони за липосукция и подходящи пациенти, рисковете на тази процедура са минимални. Следоперативният оток на тъканите изчезва постепенно. Подкожните кръвонасядания, ако има такива, се заличават за две седмици. Липосукцията не е добра идея за пациенти с общо затлъстяване, с голям излишък от кожа, с ниска самооценка. Затова ролята на пластичния хирург при решението дали да се пристъпи към операция, какъв точно да е видът и обемът й, е изключително важна.