Миниинвазивна операция при инконтиненция

Безкръвна операция при инконтиненция (незадържане на урина)
През 2013г. клиника „Медикус Алфа“ беше една от първите в страната, които предложиха на своите пациенти възможността за миниинвазивно оперативно с монослинг лечение на проблема „незадържане на урина“. Оттогава насам екипът ни разви своя опит, оптимизира практиката си и помогна на стотици жени да повишат своето качество на живот и да се върнат към нормалното си всекидневие.

Инконтиненцията – проблемът табу
Проблемът „незадържане на урина“ е със значителна честота. Поради редица фактори обаче данните за разпространението му варират и според различните изследвания от инконтиненция страдат между 5 и 15% от населението. Мит е, че това е „женско страдание“, макар че действително се случва значително по-често на жените – те са 3,5 пъти по-засегнати от мъжете. Заболяването има различни форми, които са свързани с механизма на проявление при конкретния пациент – дали изпускането на урина е постоянно или се появява при конкретно натоварване, с какви анатомични изменения и особености е свързано. Много голям процент от страдащите от незадържане на урина не лекуват проблема си заради притеснение да споделят и да потърсят помощ. Важно е обаче да се изясни, че инконтиненцията е едно често срещано заболяване, което има успешно лечение.

Монослинг пластика: щадящ и изключително ефективен метод на лечение
Методът е съвременен и се прилага само от няколко години, а един от водещите уролози на клиника „Медикус Алфа“ д-р Рангел Старев е обучен в прилагането му от водещия европейски специалист в тази област – проф. Джанкарло Парадизи, консултант за инконтиненцията на Европейското урологично дружество. Пластиката се извършва чрез миниинвазивна операция. Болничният престой е еднодневен, а пълното възстановяване на работоспособността се постига за 2-3 дни. При миниинвазивния монослинг метод успеваемостта при пациентите на клиника „Медикус Алфа“ е над 90 %. В клиниката се правят 2 типа операции:

  •  за лечение на стрес инконтиненция – стрес инконтиненцията води до изпускане на урина по време на кихане, кашляне, смях или вдигане на тежко. Най-честата причина за нея са хормонални промени, настъпващи при менопаузата и гинекологични операции, при които е отстранена матката. При миниинвазивната моно-слинг методика се поставя полипропиленова слинг-протеза, действаща като изкуствен сфинктер. Операцията може да се извърши и с локална упойка. Лечебният ефект е траен като пълна възстановяване на задържането на урина има при над 80% от жените още първия месец и над 90% след втория месец.
  • за лечение на инконтиненция, съчетана с пролапс на влагалището – подобна хирургична намеса се прилага и при изпускане на урина, съчетано с пролапс /пропадане/ на влагалището. Разликата е в коригиращата система, която се използва. Тя е иновативна и специално създадена за корекции при пролапс на тазовото дъно.

Неконтролираното изпускане на урина при жените традиционно в България се лекува с класическа отворена операция с пълна упойка, при която се правят различни видове корекции, свързани с уретрата и шийката на мехура. Следоперативният период е доста стресиращ за пациентката, защото в продължение на 10-15 дни тя трябва да лежи, за да не се дискредитира тази пластика“. Най-големият недостатък на това лечение обаче е, че проблемът се решава само в 50 процента от случаите. Половината от оперираните продължават да се изпускат или пък започват да задържат напълно урината – поради извършената механична корекция на ъгъла на шийката на мехура, която зависи от тактилното чувство на оператора.

Проф. Джанкарло Парадизи и Д-р Рангел Старев ( вдясно ).