Ехографска диагностика

Клиника „Медикус Алфа“ – Пловдив е сред малкото лечебни заведения в България, които предлагат високоспециализирана ехографска диагностика при проблеми в повърхностите структури. Практиката ехографски да се диагностцират заболявания на опорно-двигателния апарат все още не е разпространена у нас, въпреки че има незамени за пациента ползи и носи много допълнителна информация на специалиста, което значимо подобрява диагностиката, прецизира и оптимизира лечебния процес.

„Медикус Алфа“ разполага със суперехограф – апарат с високочестотен доплер-трансдюсер 18 mHz. С апарата се извършват ставни пункции и прецизна проводна анестезия под ехографски контрол. Основното му предимство е, че с него успешно се диагностицират възпалителни заболявания като артрит, миозит, бурсит и тендовагинит, травми на мускули, сухожилия, нерви, менискуси, различни видове кисти и тумори на стави, сухожилия и мускули; професионални заболявания и такива свързани с физическа преумора. Много от тези състояния са „невидими“ за рентген, скенер, ядрено-магнитен резонанс, и в практиката се установяват обичайно само с клиничен преглед.  Изследвания обаче доказват, че в близо 1/3 от случаите диагностиката, поставена само с клиничен преглед, е неточна – риск, който ехографията със съвременна и качествена апаратура елиминира.  Благодарение на тази диагностика могат да бъдат решени двигателни проблеми, които трайно намаляват подвижността, предизвикват хронична болка и влошават общото качество на живот при пациенти от всички възрасти.

Скрининг на тазобедрени стави при новородени: ехографското изследване на тазобедрените стави на новороденото трябва да се извърши възможно най-рано след раждането и най-късно до 30-ия ден. Целта е да се установи навреме евентуална нестабилност на ставите, която според проучвания се среща при около 1-3 на 1000 новородени, и да се предотврати развитието й до дисплазия или луксация на тазобедрената става.  Смята се, че повишен риск има при седалищно родени бебета, недоносени и близнаци. Изследването е препоръчително за всички новородени, като е добре да се повтори на 6 месеца и на една година. В повечето случаи неправилното развитие на ставата може да се коригира лесно, ако се диагностицира навреме.
Практиката доказва, че най-сигурна диагностика осигурява комбинацията от високо квалифициран клиничен преглед и прецизен ехографски оглед на ставата.