Сънна апнея

Иновативен апарат диагностицира сънна апнея за 1 нощ

Знаете ли, че болестта на нашето съвремие – сънната апнея, не е безобидно състояние? Тя е не само здравословен, а и социален проблем. Това заболяване представлява опасност за здравето и живота, както за пациентите така и за околните, предупреждават пулмологът д-р Димитрина Стоянова и кардиологът д-р Ина Кирова от пловдивската денонощна клиника „Медикус Алфа“.

„Хората със сънна апнея страдат от сънливост през деня, а някои от тях дори при активни дейности заспиват. Например, при шофиране, което може да доведе до тежко пътно-транспортно произшествие“, посочва д-р Стоянова.

Нейните думи се потвърждават и от статистиката в САЩ –  20 процента от катастрофите в страната са именно заради заспиване зад волана.

Сънна апнея от латински буквално означава липса на дишане или спиране на дишането. Може да засегне, както възрастни хора така и деца, обяснява кардиологът д-р Кирова. По-често се среща при мъжете.

За апнея се смята спиране на дишането по време на сън за над 10 секунди. При повечето пациенти епизодите средно са около 20-30 секунди до 2-3 минути. Това води до понижаване на нивото на кислорода в кръвта и до непълноценен сън, значителна отпадналост и умора през деня.

Д-р Кирова посочва кои са рисковите фактори за сънна апнея – наднормено тегло, метаболитен синдром, хронични белодробни заболявания, тютюнопушене и др. Коварното е, че много от пациентите се оказват в „омагьосан кръг“.

Сънната апнея, особено нелекуваната, може да се окаже причина за „отключването“ на сърдечно-съдови заболявания като артериална хипертония, сърдечна недостатъчност, ритъмно-проводни нарушения, а и да доведе до нетрудоспособност. При младите хора се стига и до сексуални проблеми, до понижаване на либидото. Специалистите определят 3 типа сънна апнея – централна, обструктивна и смесена, като най-често срещана е обструктивната. Дължи се на отпускане на тонуса на мускули в гърлото, което стеснява или затваря дихателните пътища и дишането става недостатъчно или спира. Понякога причина за проблема са и лицево-челюстни малформации, допълва д-р Кирова. Тя подчертава, че употребата на алкохол, сънотворни медикаменти и упойващи вещества води до намаляване на мускулния тонус и до увеличаване честотата и продължителността на дихателните паузи, тоест до влошаване на сънната апнея.

За прецизно диагностициране на заболяването – като вид и степен, в „Медикус Алфа“ разполагат с най-иновативната техника от трето поколение  NOX T3s. Nox RIP технология и Nox T3s BodySleep – технология, която определя времето прекарано в сън като анализира дихателните параметри.